lördag 23 maj 2009

Komik i valrörelsen. Jag har bestämt mig.

Tänkte gå och rösta på måndag här i London och ägnar därför lite tid till att surfa runt bland kandidaternas presentationer på nätet. Det är fantastiskt underhållande att betrakta dessa tidstypiska avtryck av Obama-hausen och Timell-effekten. När våra lokala puckon ska försöka apa efter Obamas new campaigning genom hemkokt snickarkonst skapas stor samtidshumor. Några av våra snidigaste PR-konsulter i tajta braller har varit över i D.C. och gått på seminarier om Obamas banbrytande kampanjformer. Sedan har de inte mer än hunnit hem innan det är dags att sjösätta egna föredrag och uppdrag för kunderna i de trötta svenska partimaskinerierna. Eftersom de som beslutar inte hänger med i svängarna släpper de istället fram partikansliens nya fräscha mediemänniskor som fulla av energi får kasta sig över internet, mulitmedia, och direktkommunikation för att förverkliga sig själva. Det blir bara sjukt kul när denna kedja småningom omvandlas i något konkret. Kolla Obamas antites Lena Ek som ska presenteras i en levande skildring på Centerns hemsida. Det skönaste är nästan det där nya fräscha tricket att komma gående mot kameran när man börjar prata.

Och så alliansens unga affischgossar... Är det så här en valbar ung man ser ut 2009? Internatskola möter frikyrkopastor. Fine, jag är ingen renodlad pr-snubbe, det kanske funkar men det är inte svårt att haja att svenska folket tror att det här valet mest är på låtsas när man ser obama-timellmaterialet. Moderaterna är fantastiska: Det är svårt att säga vad som är roligast, Christoffer Fjellners klipp om en finning ung och extremt frånstötande überklasskilles resa från Lundsberg till praoplatsen på pappas jobb i Bryssel där han busar genom att sälja snus. Eller ChristOffer Järkeborns egenskrivna schlagerballad som blir mer osannolik för varje takt som går. Bäst är nog slutet där "Here my voooice, We can change the-e wo-orld" föregår tonartshöjningens "Trust your heaaaart, bless the staaars" i crescendo. Fredrik Malm försöker åtminstone vara seriös, men för mig som gammal kompis till Fredrik är detta ändå sjukt kul. På något sätt är det svårt att se det riktigt statsmannamässiga att lysa igenom i denna fräscha amerikanska direktkommunikation när man känner mannen som en tolvårig fotbollsspillivink.













Nåja, jag kommer att lägga min röst på Isabella Lövin, du vet hon med boken Tyst Hav. Fisket utgör ett klassiskt exempel på två fundamentala missförstånd i den socialistiska läran, nämligen att "allmänningarnas tragedi" inte existerar och att rättet till att få betalt gäller oavsett om man gör någon nytta eller inte: Fiskbestånd (allmänning) som ingen kontrollerar kommer inte att förvaltas frivilligt av någon och alltså blir allmänningen överutnyttjad till allas förtret och i det här fallet katastrof. Om man dessutom subventionerar fiskare för att man tycker synd om folk som kommer och grinar för att de blir av med jobbet när om man säger till dem att sluta paja, då barkar det riktigt åt skogen. Frågan är underprioriterad av EU och därför får Lövin min röst.

4 kommentarer:

  1. Hej Mårten,

    Du gör en del intressanta iaktagelser om de olika kandidaterna, men landar konstigt nog i ett förbryllande val av kandidat

    Som Nekare, borde man inte förneka att problemet med The Tragedy of the Commons är avsaknaden av just marknadsmekanismer i allmänhet och äganderätt i synnerhet när det gäller fiskebeståndet. Miljöpartiets förslag, som Isabella Löwin är en del av, skyfflar bara undan problemet, snarare än löser det. Läs gärna Johan Ingerös klockrena iakttagelser om just om skillnaderna mellan liberal och miljöpartiska lösningar i denna fråga:

    http://ingero.blogspot.com/2006/11/rdda-fisken-privatisera-vrldshaven.html

    Vore det därför inte mer rimligt att kolla upp andra konstruktiva alternativ? Vad tycker du till exempelvis om Per Altenbergs syn på EU och hur EU bör verka inom miljöpolitiken?

    http://altenberg.se/

    Vore intressant att höra din reaktion!

    SvaraRadera
  2. Hej Haralampos,
    Tack så hemskt mycket för dina ord och tips! Jag kollade och gillade. Jag håller med om att Interö gör en mycket bra beskrivning av äganderätternas möjligheter för att undvika allmänningarnas tragedi. Det är dock inte uppenbart att äganderätter av just fiskebestånd är helt enkla att sjösätta (ursäkta), vilket Ingerö också insinuerar. Dessutom gör han i mitt tycke ett felslut när han förespråkar en långsiktig lösning och sedan med hjälp av det argumentet förkastar en kortsiktig lösningen med totalstopp. De är inte jämförbara. Vad lösningen är ska jag låta vara osagt, men anledningen till att jag röstar på Löwin är för att jag vill ha frågan på agendan och för att hon prioriterar havet före yrkesfiskarna, inte för någon specifik lösning.

    Två oskyldiga frågor till dig: 1) Läste ditt inlägg på din blogg/newsmill och undrar om du vet någon som verkligen vill driva HBT-frågor i Europa? Den skulle jag kunna tänka mig att rösta på.
    2) Är du del av folkpartiets internetkampanjande?
    Mårten

    SvaraRadera
  3. Mårten:

    Bra inlägg. Kolla mitt mindre seriösa inlägg i ärendet: http://jlewander.blogspot.com/2009/05/hej-und-ha.html

    Zaída Catalán får höga HBT-poäng av RFSL.

    Man undrar om Järkeborns bild är på allvar....

    SvaraRadera
  4. Malm = Marcus Valiant?

    SvaraRadera