onsdag 18 februari 2009

Bonusarnas ironi

Vi befinner oss mitt i bonusslakten och det är trängsel i biktstolarna här i London när VD:ar och andra potentater ska bära hundhuvudet. Hur mycket det är ett politiskt skådespel där ångerfulla magnater spelar med för att Gordon Brown ska kunna fortsätta pumpa in pengar i bankerna är i och för sig oklart men underhållande är det i alla fall.

Det är svårt att i efterhand fatta hur den ortodoxa bonuskulturen kom att få ett sånt fäste i näringslivet. Själv kan jag utan att bara vara efterklok säga "told'ya!" och det är med ett icke oansenligt mått av skadeglädje som jag ser elefanterna med svansen mellan benen och mössan i hand. Ok, den grundläggande idén med bonusar är inte helt uppåt väggarna. Att folk i allmänhet faktiskt påverkas av incitament är inte svårt att belägga, men det betyder inte att anything goes.
Trots de uppenbara problemen som finns med att skapa incitamentsprogram för en VD som ger en korrekt avvägning mellan olika mål och mellan kort- repektive lång sikt, och trots att inga belägg fanns för att det funkade verkade alla frälsta. Någon som minns Uppdrag gransknings program från 2006 där de granskade bonusar? Det roligaste inslaget var när de intervjuade några ledigt skjortbeklädda Handelsstudenter som vant minglade på ett föregatsevent, dvs praoade i det high-life som snart skulle bli deras. Frågan om huruvida bonusprogram för chefer fungerar eller ej tyckte de var en trivial fråga och av den löjliga invändningen att forskningen på skolan talade emot detta lät de sig inte rubbas i sin övertygelse. Undrar hur sektstämningen är på skolan idag...

I London är idag ett av de stora problemen på finansmarknaden att ingen vågar göra något. Ingen vågar ta risker och företag får inte låna pengar. Anställda får inte någon bonus om man gör något bra men man blir med säkerhet av med jobbet om man gör fel. För att få hjulen att snurra måste folk våga börja ta initiativ och risker igen. Och det är här ironin i dagens situation finns: Du som har accepterat att överdrivna incitament mot kortsiktighet och risktagande faktiskt har "fungerat", och att just detta är en av förklaringarna till finanskrisen, borde nu upp på barikaderna och kämpa för att de ska bevaras och höjas. Om du inte vill det antar jag att du har en bra ursäkt!

4 kommentarer:

  1. Hur går snacket om statlig intervention, dvs. reglerade bonusstrategier? Är det ens tänkbart i ett anglosaxiskt, liberalt och förhållandevis marknadsorienterat system?

    SvaraRadera
  2. Jo, det är det faktiskt. Glöm inte att världen är upponer nu. Nu är det öppna spjäll! Rekommenderar verkligen denna (vet inte hur länge den är uppe så kolla asap): http://www.lse.ac.uk/collections/LSEPublicLecturesAndEvents/live/LSELive_previous.htm
    LSEs best and brightest om finanskrisen och Bank of England-mannen nämner att skumma incitament måste åtgärdas som en del i ett regleringspaket.

    SvaraRadera
  3. Ok, tack för tipset, jag kan bara kontra med denna, en full-depth analysis av de bakomliggande drivkrafterna till krisen;

    http://www.youtube.com/watch?v=mzJmTCYmo9g

    SvaraRadera
  4. Utterly briliant!! Enhanced high leverage!

    SvaraRadera