fredag 27 februari 2009

Försök haja det här med bonusar II

Enligt välinformerade källor kommer nästa Uppdrag granskning att beröra bonusutbetalningar från Första AP-fonden. Ingen högoddsare, hur skulle Janne Josefsson kunna hålla sig borta från sådan mumma. Tillåt mig föregå ämnet för jag är övertygad om att de missförstånd som råder inte kommer att mildras av JJs väckelsemötesliknande lynchningsjournalistik. (Inget ont om JJ i övrigt N.B.)

Till att börja med ska jag väl säga att jag själv inte är något stort fan av bonusfundamentalism, se tidigare inlägg här, men jag blir förbannat less på att de verkliga argumentet för varför det finns idiotiska inslag i finansvärlden ska skitas ner av sådan här missriktad dynga. (Jag lovar att jag ska be om ursäkt offentligt om min föregripande kritik visar sig missa målet.)

För det första: Varför är det automatiskt fel att betala ut rörlig ersättning till en del av sina anställda när AP-fonden har gått back som föreslås här, här, här och här? Svaret är klockrent att det är det inte! Om man har ingått ett avtal så ska det hållas. Om det är något fel på avtalet så ska man kritisera den som ingick avtalet för den handlingen och inte för att man i efterhand tillämter sina anställda en sådan respekt att man följer det avtal man ingått. Om jag har jobbat häcken av mig under året för att göra mig förtjänt av den extra månadslön som jag får om jag gör bra ifrån mig vore det väl jävligt nedrigt att inte betala ut den om jag faktiskt gör bra ifrån mig? Ok, kan vi då automatiskt dra slutsatsen att avtalet var dåligt och därmed kritisera ledningen för det? Eller kan vi dra slutsatsen att inga anställda har gjort bra ifrån sig? -Nej givetvis inte utan mer information, det är inte ens troligt. Man kan knappast lasta fondens anställda för att börserna har gått i krasch och förhoppningsvis var heller inte den rörliga delen av deras löner kopplade till börsens generella svängningar eftersom detta inte är något som de kan påverka. Återstår då möjligheten att kritisera fondens ledning för att det är politiskt osmidigt och begår medialt självmord genom att skriva avtal som betalar ut rörlig ersättning i kristid. Ok då, men det är väl knappast Första AP-fondens vd Johan Magnussons karrär som alla är så oroliga över?

Den här frågan gör mig upprörd! Den som kritiserar ubetalning av rörliga ersättningar med hänvisning till att det är dåliga tider missar inte bara målet som jag beskrev ovan, utan gör dessutom ett rejält självmål om man inte skulle ha varit lika kritisk i goda tider. Den lågkonjunkturbonuskritiske gör nämligen precis det tankefel som finanspatronerna förtjänar verklig kritik för. Hela branschen är genomsyrad av en self serving bias (betyder precis vad det låter som) som närmast liknar en mass-psykos i högkonjunktur. Alla tror att det är deras förtjänst att pengar växer när börsen går upp och därför ska alla ha en massa bonusar trots att i många fall en förståndshandikappad apa, bokstavligt talat, skulle klara jobbet lika bra som genomsnittet. Att komma och gnälla på bonusar i lågkonjunktur pga att det är lågkonjunktur är således detsamma som att bekräfta denna idiotiska oförmåga att skilja på tur och skicklighet. Som kuriosa kan tilläggas att detta upprätthålls av att var och en av oss svennebananas tror att just jag ska kunna hitta den bästa fondförvaltaren och därför betalar höga avgifter när jag tror mig ha hittat honom.

Och när jag ändå är i gång. Första apans ledning har sagt ifrån sig sina bonusar. Notera att detta i princip är detsamma som att erkänna att bonusarna är fel utformade och att man bara nallar av kakan när det inte märks (i högkonjunktur). Jag hajar att det är pga media och missförstånd som de gör det men poängen är viktig.

Jag får skriva mer om det här en annan gång men måste också kommentera Kertin Hessius "gratifikation" som hon fick av styrelsen. Om jag fattat saken rätt så var detta inte del av något löne-avtal utan en oanmäld klapp på axeln. Fantastiskt smart incitamentstänk isf. Ja jag säger då det...

5 kommentarer:

  1. Det är verkligen konstigt hur bonussystem utformas. Det är så otroligt förmätet att tro att man kan reglera ett bonusavtal för alla evenualiteter. Dessutom finns det väl inga bra belägg för att sådana system fungerar. Inom läkarkåren använder man ju bara behandlingar som man vet fungerar, konstigt att aktieägare inte är lika försiktiga med sina pengar.

    Vaddå inget om ont om J.J. i övrigt? Han ÄR en dålig journalist. Jag är med Lars Adaktusson i den frågan:

    http://www.youtube.com/watch?v=0oSKhomr-4o

    SvaraRadera
  2. MÅL; jag hör dig, och jag gillar det jag hör, det gör jag oftast. Du har givetvis rätt i sak, avtal är avtal, etc, men, om du ursäktar tycker jag du har ett lite för "ceteris paribus" tänk runt detta, ekonom som du är. Man kan tycka vad man vill om detta, men oavsett ståndpunkt kan man nog hävda att detta inte sär så särdeles väl ut och sänder obra signaler?

    Sen kan man ju hävda att statliga bolag borde vara mer restriktiva runt detta, då de kan sägas bära ett större moraliskt och demokratiskt ansvar gentemot sina finansiärer/ägare.

    Mitt eget inlägg på egna bloggen var snarast till för att väcka tankar, vad är rimligt, etc, ett intellektuellt smörjmedel för folk att skaffa sig en åsikt utifrån.

    Dock är ju naiviteten bland svenska får (läs medborgare) slående. Det kan ju inte vara en chock att bonusar huserar även i statliga bolag, etc - i den mest folkligt förankrade sfären finns ju liknande ersättningssystem, men det kallas statsrådspension, etc.

    PS. I second Roines opinion om huruvida J.J. sitter på kvalitetsegenskaper av högsta märke inom journalistskrået. Han är en pajas, kort och gott. DS

    SvaraRadera
  3. Ok, väl rutet angående JJ. Anonym, aka Micke, och Roine tycker att han är en pajas till journalist. Håller med om det, och "väckelsemötesliknande lynchningsjournalistik" va inte avsett som en komlimang heller. När jag summerar JJs gärning tycker jag dock att den har en hel del gott med sig. Erkänner dock att jag la in brasklappen om JJ för att ingen skulle tro att jag va ute efter honom och ta fokus från bonusarna. Vilken tabbe det va..

    SvaraRadera
  4. Anonym - Ditt eget blogginlägg funkade eftersom det satte eld i baken på mig! Men missar du inte min poäng lite? Du tycker att det inte "ser väl ut". Håller med, men det är som sagt inte VDs mediestrategi som jag tycker är intressant. Sedan att statliga bolag etc skulle bära ett större moraliskt ansvar.. Min poäng är bara att lågkonjunktur inte har gjort det hela mer felaktigt samt att den som så hävdar i princip bekräftar antingen att det är bonusar är rätt i högkonjunktur eller att det är ok att roffa åt sig i högkonjunktur.

    SvaraRadera
  5. Konjunkturen är härvidlag irrelevant i mitt tycke likväl, den aktualiserar bara frågan och kanske tarvar den en anpassning, eller kanske iaf en mer modest hantering av incitamentsstrukturen (en dylik kan ju dock lätt uppfattas som populistisk)?

    Vidhåller att det är, eller bör, vara skillnad på statliga vs privata bolag i denna fråga. Generösa pensionslösningar är ett bättre incitament än rörliga bonuslösningar, sticker mindre i ögenen på folk och är mindre antastligt som incitamtent till prestation?

    SvaraRadera