fredag 3 april 2009

A tribute: Lars Berghagen

Om den svenska folksjälen, att bli folkkär och gå för långt


Lars Berhagen. Detta unikum som är “Lasse” med hela svenska folket. ”Lasse” är nästan värd sin plats i den svenska nutidshistorien. Med en dåres ihärdighet och en beundransvärd uthållighet har han med omsorg betat av alla de förnedrande skitjobb som vi svenskar kräver för att någon ska examineras som riktigt folkkär. Han har gjort allt som man överhuvudtaget kan göra för att vinna de breda folklagrens hjärtan, och han har gjort det med en långsiktighet och målmedvetenhet som inte kan lämna någon oberörd. Hans kändisskap säger lika mycket om alla som älskar honom som om honom själv.

Först rivstarten med det än idag allenarådande receptet för att komma upp på kändisradarn och bli ett namn att räkna med: På 60-talet gav han ut skivor, låg på svensktoppen, låg med kändisen Lill-Babs, var med i melodifestivalen och allt annat som hörde detta liv till. ”Lasse” blev känd på riktigt. Imponerande snart insåg dock ”Lasse” att detta med kändisskap och skvallertidningar var alltför ungdomsflyktigt. Det var blott nödvändigt men alls ej tillräckligt för att bli odödlig i hans fosterland. Här tar det stopp för de flesta kändisar och ni ska lära er av ”Lasse”.

För ”Lasse” vet hur en slipsten ska dras: Under de kommande decennierna skrev han nationalromantiska sommarvisor (för att säkra penchisar i alla tider), barnvisor, barnböcker (barnen är framtidens kulturbärare), var programledare i TV (familjens enighet i TV-soffan ska aldrig underskattas i vårt land), skrev och framträdde i revyer (gnäggig gubbhumor för att inte bara vara spela på damernas planhalva). Men än mer imponerande är ”Lasses” djupare insikter: kyrkan och nykterhetsrörelserna är viktigare än vad många tror och det finns stora stabila grupper inte låter sig imponeras av världslig underhållning. ”Lasse” blev så ordförande i FAMN - Föreningen Artister Mot Narkotika. -Tänk vilken gemenskapsvärme bara föreningens namn utstrålar. Han utvecklade starkt sin saliga sida och hans ande är idag förevigad genom hans bidrag till den svenska psalmboken. ”Då knäpper jag mina händer” heter ”Lasses” psalm. Även den mest syndfulle får något fromt i blicken bara av titeln.

Kort sagt: ”Lasse” har gjort allt rätt. Utom en sak. –Och den måste bli hans fall om den svenska folksjälens logik ska fortsätta att forma hans öde. 2004 gav han ut diktsamlingen”Dikter i mitt hjärta: Lasse Berghagen väljer ur den svenska lyriken”. Samlingen innehåller ”Lasses” svenska favoritdikter av legender som Gullberg, Boye, Ferlin, Bellman, Taube, Fröding och, givetvis, av ”Lasse” själv. Tänk: alla de stora i en och samma bok! En av ”Lasses” dikter heter "Nu" och innehåller ord som moll och dur, solnedgång, klöverängen och kvällsbris. En annan heter "All min längtan” och handlar om en igelkott som dricker dagg.

Samma år sommarpratade ”Lasse” i P1. Sommarpratare pratar om sina favoritämnen och spelar sin favoritmusik. Lasses favoritämne för prat var hans egen karriär som folkkär artist. Lasse spelade också sin favoritmusik av Sinatra, Presley, Vreeswijk, Abba och fyra låtar av “Lasse” själv. Tänk: alla de stora i ett och samma program! (Stim-pengar är inte dumt det heller)

Sedan "Lasse" slutade med det folkliga flamsandet i Allsång på Skansen, där allt var toppen, lajbans och spontant alldeles oavsett väderlek, har vi sett mindre och mindre av honom (Nåja, han gör ju comeback varje år och visar var skåpet ska stå). Men 2007 dök han upp i det folkkära programmet ”Så ska det låta” och "Lasse" trivdes som en mört i Mälaren. Hans storhet blev bekräftad när motståndarlaget framförde Teddybjörnen Fredriksson, och "Lasse" svarade med sitt patenterade händerna-på-knäna-i-tandläkarstols-skrockande. ”Lasse” vann också leken och fick som pris välja avslutningslåt. Han tvekade inte en sekund utan rev utan omsvep av den omåttligt populära ”En kväll i juni” (Du vet: Han tog av sig sin kavaj..) . Text och musik: ”Lasse" Berghagen. –Om ”Lasse” själv får välja.

Alla älskar ”Lasse”, och ”Lasse” älskar också sig själv. ”Lasses” blinda och brutala narcisism är oroväckande och ställd bortom allt rimligt tvivel. Sverige måste därför dela ut lagens strängaste straff! Detta är mitt bidrag till att förverkliga den oundvikliga detronisering som den svenska folksjäl som skapat honom till slut kommer att måsta kräva. Jantesvenskar i alla län: Förenen eder!

4 kommentarer:

  1. Sorry, Mårten, det är hett med narcisism just nu. Ranelid är på god väg att besegra Jante, med endast ohöljd beundran för den egna storheten som vapen. Och jag tror Lasse kan glida med på den vågen.

    SvaraRadera
  2. Sara: Hmm, onekligen en poäng. Men kan Ranelid verkligen räknas som folkkär? Klart att man kan vara narcisistisk ute i perifirin där man t o m kan få extra cred av människor gillar att befinna sig bortom två standardavvikelser från medelsvenne. Men Lasse är ju hur het som helst i bibelbältets radhuslänga, och därifrån borde hans självförhävning få honom vräkt.

    SvaraRadera
  3. Det kan mycket väl tänkas, det håller jag med om. MEN (och här följer en möjligen långsökt uppmärksamhets- och framgångsteori) de creddiga har bra inflytande över landets kultursidor och att bli kultig där skulle kunna vara en omväg tillbaka till löpen. (Mindre kultiga journalister vill ta chansen att beblandas med det som är hett och rätt, ffa om det råkar sammanfalla med något medelsvensson förväntas känna igen.) På löpen finns inte teckenutrymme nog att diskutera igelkottsdikten, varför radhuslängeägarna riskerar att missa dess existens.
    Vad gäller valet av egen musik känner sig radhuslängeägarna lite kluvna. Det ser ju inte så bra ut, det gör det inte. Men å andra sidan handlar det ju om så trevliga låtar. Sådana som man kan nynna med i och kan texten till. Kanske väljer han dem inte av självförhävdelse utan av ren och skär omtanke. Ja, så måste det vara. Lasse Berghagen är omtänksam. Och på löpet!

    SvaraRadera
  4. Ok, jag gillar resonemanget! Jag håller med. Som du säger så går nog Lasses sjuka narcisism obeärkt förbi de flesta. Det känns då bra att försökt bidra till upplysning genom mitt blogginlägg. tyvärr lyser min läsarbarometer mycket svagt i radhussegmentet..

    SvaraRadera