lördag 25 april 2009

Klimatsmart II

I mitt förra inlägg hävdade jag i korthet två saker: För det första menade jag att den som tror att den kan räkna ut hur man bör leva för att vara klimatsmart är rejält hybrisbefläckad och ägnar sig i grunden åt något ganska meningslöst. Som lök på laxen hade jag även mage att hävda att marknaden är ett viktigt verktyg för att nå ett klimatsmart samhälle. Efter att tacksamt ha tagit emot en del bra kommentarer ska vi se om jag kan utveckla det där om marknaden lite.

År 1991 upplöstes Sovjetunionen. Jag tror att man utan att sticka ut hakan kan hävda att ett av de starkare skälen till den slutgiltiga kollapsen var att det med tiden blev smärtsamt tydligt att det planekonomiska systemet fungerade urkasst. Jag minns TV-bilder från 80-talet där folk stod i långa köer utanför matbutiker där hyllorna gapade tomma. Om det berodde på att brödet var slut i landet eller om det bara inte nådde butiken vet inte jag. Oavsett vilket så vet vi att det problemet i grunden berodde på att någon hade planerat fel. Samtidigt gick folk i väst bekymmerslöst och handlade både grovt-, hårt- och vitt bröd utan en tanke på att någons dåliga planering skulle få hyllorna att gapa tomma. Oavsett om man var/är kommunist eller något annat så borde det vid denna tidpunkt i historien vara ställt bortom allt rimligt tvivel att spontana marknadsarrangemang är totalt överlägsna även den bästa av planerare på att fördela saker till de som kan och är villiga att betala för dem. Om du inte tycker det är uppenbart kan du nog sluta läsa nu. Du som känner att du är på väg in i en fälla genom att hålla med kan trösta dig med att jag sa kan och är villiga att betala.

Den 25e varje månad klingar det till på kontot och sedan rasslar det bara till ute i kommersen (jaja, inte i år kanske). Folk byter grejer, skakar hand och tackar och bockar åt höger och vänster utan att kräva varken femårsplaner eller någon annans välvilja för att det ska funka. Halleluja! Uppenbarligen är vi alla glada över att vi kan sätta sprätt på pengarna på marknaden när vi har fått lön (villiga att betala). Uppenbarligen är dock inte alla nöjda med mängden pengar som trillar in den 25e (kan betala). Uppenbarligen förstår alla att detta i princip är två helt olika saker.

Ok, så vad har det här med klimatsmartness att göra? -För det första var det något krystade Sovjet-exemplet avsett att belysa hur märkligt det är att både politiker och andra idag lägger ner tid på att fundera ut detaljplaner för ditt och mitt framtida klimatsmarta leverne. "Nu ska vi byta ut bilparken!" gastar Maud och bävrar till verket med sina majoritetskumpaner: Bilen ska skrotas efter hur många år? Köper man miljöbil så får man parkera gratis där, där, men inte där? Hur fan ska en miljöbil se ut egentligen? Har man SUV så får man hur mycket extra skatt? Etanol är i genomsnitt hur fossilt och ska därmed kosta hur mycket i förhållande till dieseln och jämfört med priset i Norge? Och min favorit: Regeringen satsar för att "vi ska få fram" de nya miljöbilarna som "vi behöver"genom forskningspengar som ska ställa om produktionen i Trollhättan, och om det inte funkar så kan vi bygga vindkraftverk där istället. Nej, förresten, kanske det här är min favorit: En GBG-sosse i riksdagen som har pressat sin sillahjärna till det yttersta och kommit fram till att staten bör slå ihop Volvo och SAAB. När det gäller klimatet verkar alla ha blivit skvatt galna och tronar på minnen från planekonomins fornstora dagar. Kanske beror det på att alla vill vara den politiker som gjorde något när det behövdes. Kanske är det för att det är vi fåfängt klimatsmarta medborgare som röstar på dem.

Allt detta sker trots att politikens uppgift i det här sammanhanget borde vara att göra två och bara två saker samt lämna resten till marknaden: Se för det första till att klämma ur forskarna hur mycket CO2-ekvivalenta utstläpp världen tål framöver och bestäm att vi inte ska släppa ut mer än så. Dividera sedan dessa ustläpp med antalet människor på jorden och ge var och en varsin utsläppsrätt per år. Därefter tar marknaden vid. Den som vill får sälja och den som vill får köpa. Priset blir vad det blir. Kraftverket eller fabriken som släpper ut mycket skit måste köpa rätten till att göra det. Om de inte kan det får de lägga ner. Kraftverket eller fabriken som släpper ut mindre behöver inte köpa den rätten. Det blir lönsamt att släppa ut mindre. SUV-ägaren får stå och svettas vid bensinpumpen och vi andra behöver inte stigmatisera henne för det. Lågenergilampefachisten behöver inte rulla ut sitt excelark utan kan bara jämföra vad som är billigast att lysa upp huset med efterom om det är dyrt så betyder det att man orsakar utsläpp och är det billigt så är man miljövänlig. Und so weiter! Och, Maria Wetterstrand, rika nordmän med rena fabriker kan strunta i att städa ännu mer och till och med tjäna pengar på att städa upp sina fattiga sydpolares skitiga fabriker och kraftverk istället. Och allt detta är jävligt bra!!

Men många har någon konstig ryggmärgsreflex som säger något annat. En reflex som grundar sig i något missförstånd: För planekonomin funkar inte. Och man ska inte låta allt det braiga som händer när vi sätter sprätt på våra pengar efter löning svärtas ner av en eventuell besvikelse över mängden pengar som kommer in på kontot. Lika lite ska man låta fördelningens skugga falla över alla goda marknadstransaktioner som sker med utsläppsrätter efter det att de har fördelats.

Det bästa vore om politikerna i Köpenhamn i december kunde enas om en total mängd utsläpp, ett sätt att fördela rätterna till utsläppen och ett bra handels- och uppföljningssystem för dessa utsläppsrätter. Men det är nog att hoppas för mycket. Fördelningsproblemet är svårt. För DET handlar om rättvisa. Nu, om än bara denna gång, måste alla hålla med om att rättvisa eller orättvisa skipas eller skapas före marknaden, och definitivt inte av marknaden!

6 kommentarer:

  1. Gunnnar Rurling2009-04-27 10:11

    Bra, nu beskriver du marknaden som ett verktyg. Något som kan användas av oss för att bli lösningen. Först när vi bestämmer spelreglerna för marknaden kan den bli lösningen, den är aldrig det av sig själv eller per automatik.

    Precis som du själv skriver måste marknaden regleras, och den stora frågan är ju hur mycket.

    Jag måste vara ärlig och säga att jag inte vet.Jag tror nog ingen sund människa idag skulle tro på strikt planekonomi, och hoppas du ironiserar när du skriver det. Men jag tror inte heller att någon sund människa idag tror på en laissez faire liberalism.

    Det jag tror är att inte från fall till fall måste värderas hur mycket staten bör blanda sig i.

    När det gäller klimatfrågan tror jag tyvärr att det krävs mer av staten/stater än att reglera utsläpp. Hur mycket mer och vad är jag för mycket lekman för att avgöra.

    Jag har även sedan våran inläggskorrespondens funderat över vad människan bör ha för vägledning i livet. Alltså vad som bör utgöra målet och livet.

    Jag kan inte säga att jag är framme i mina funderingar (och hoppas att jag aldrig blir det), men som jag ser på det idag vill jag nog hävda att religion är det enda furnuftsmässiga.

    och snälla försök hänga med mig i det här resonemanget...

    När en människa väljer en ideologi gör hon det rationellt utifrån en rad frågor hon vid tidpunkten kan formulera. När sedan nya frågor dyker upp, attackerar hon dessa utifrån ideologins utgångspunkt. Alltså bakvägen, en fråga kan aldrig angripas utifrån en lösning.

    Medan religion (oavsett vilken) uppmanar människan att när alla frågor i livet dyker upp ställa sig frågan; Hur skulle den kärleksfullaste handlat (Jesus)? Hur skulle den fullkomligaste ha handlat (Muhammed)? Hur skulle den mest insiktsfulla ha handlat (Buddha)? Osv...

    Jag skulle vilja gå så långt att säga att det är helt irrelevant i frågan om religioner stämmer eller är påhittade sagor. För även om Gud finns tror jag inte han bryr sig om vi tror på honom eller inte, det ända viktiga borde ju vara att lever efter hans budskap.

    Min poäng med den här avstickaren är inte att göra dig religiös. Men jag vill försöka visa att det kan vara minst lika förnuftsmässigt att vara det som att tro på någon ideologi. Kanske även mer om inte ideologin ständigt omvärderas.

    Vad jag ser fram emot sådana här samtal irl ;)

    SvaraRadera
  2. Gunnar,

    Tack för intressant filosoferande. Jag har en tenta imorgon så jag hoppas att vi kan ta den religionsrelaterade diskussionen en annan dag!

    Min korta kommentar till det du skriver angående det jag skrev: Det verkar på hur du skriver att du gjorde precis det misstag som jag ville belysa genom att skriva dessa inlägg. Jag tror (jag kan ha fel så klart) att du utgick ifrån att när jag pratade om marknaden som en del av lösningen så trodde du att jag menade något annat än jag skrev i mitt andra inlägg. Men titta tillbaka på mitt första inlägg och se om du kan hitta någon referens till marknaden som något annat än ett verktyg. Det hittar du inte, och jag kan nästan lova dig att du inte hittar det i något av de resonemang som jag för och har fört tidigare. För marknaden är ett verktyg. Och ett grymt sådant. Precis som jag lär mig saker av vänstermänniskor (och andra) som du angående hur ett samhälle bör analyseras och organiseras där marknaden är värdelös måste vänstermänniskor någon dag komma över sin "akta dig för sågen"-inställning till ett grymt effektivt verktyg som funkar nästan oavsett vad man vill bygga. T ex ett klimatsmart samhälle.
    Vad menar du med "När det gäller klimatfrågan tror jag tyvärr att det krävs mer av staten/stater än att reglera utsläpp."? Jag trodde att det var utsläpp av växthusgaser som var problemet. Om man begränsar dem, vad ska man mer göra?

    SvaraRadera
  3. Gunnnar Rurling2009-04-27 20:39

    Jag ser fram emot en sådan diskussion ;)
    Det jag kommenterade var när du skrev:

    Bland annat därför att så många vänstermänniskor jag pratar med skjuter rygg så fort man nämner marknaden som en del av lösningen istället för som en del av problemet.

    Genom att jag känner dig som en intelligent människa antog jag inte att du såg det så, men ville ändå kommentera det du skrev.

    Formuleringen lösning/problem antyder att det är det som är lösningen/problemet oavsett hur det används, vilket många liberal/vänstermänniskor anser.

    Det jag menar med mer att göra är bland annat sådana saker som avfallshantering, som vi inte kommer tillrätta med genom handel av utsläppsrätter. Här har du rätt i att vi aldrig själva kan räkna ut om det är mer klimatsmart att källsortera eller bränna avfall och få energi av det osv.

    Men det är idag ett globalt problem att våran konsumtionstörst leder till ett ökat avfall som i många fall tas om hand i fattigare delar av världen.

    Detta är ett komplext problem som jag som lekman inte har någon lösning på, och jag kanske inte tänker tillräckligt långt, men löser utsläppshandel även detta?

    SvaraRadera
  4. Jag är inte helt övertygad Gunnar! Man läser vad man vill läsa. Jag tror att du får ta på dig den.
    Intressant det där med avfallshanteringen! Visste inte att det var del av klimatproblematiken men det är det säkert med tanke på förmultning och förbränning och sånt. Min ryggmärgsreflex är så klart att den som samlar in och förbränner sopor får köpa utsläppsrätter som alla andra och därmed ta mer betalt av sina kunder. Men då kanske man får betala två gånger... Tänker mig en plastpryl där priset man får betala vid köpet inkluderar utsläpp vid tillverkningen, men frågan är vem som får betala för utsläppen vid förbränningen när den har blivit en sopa.. Tillverkaren eller sopbrännarem? Hmm.. troligen tillverkaren men jag får fundera på den saken.

    SvaraRadera
  5. Klart jag tar på mig den ;)

    Men jag tycker det är intressant att problematisera det som är lösningen. Jag tror att för många genom sin övertygelse ser svaret innan frågan är ställd. Med det säger jag inte att du gör det, men vem vet någon av dina läsare kanske gör det ;)

    Ett problem jag ser med att sophanterarna betalar utsläppsrätt är att soporna fortsätter komma även om kvoten är fylld... Och en ökad konsumtion bidrar nästan per automatik till mer sopor...

    SvaraRadera
  6. Ålrajt! Håller helt med dig. Väl uttryckt! Många, jävligt många, ser svaret innan frågan är ställd. Det var precis min poäng med inläggen.

    Ser inte problemet med sophanterarna. Tänk på hur en marknad fungerar (när inte politiker bestämmer priserna): Om många vill släppa ut så ökar priset på utsläppsrätterna, så även för sophanterarna. Således blir det dyrt att få någon att hämta soporna och då blir det mindre sopor eftersom folk kommer undvika att generera sopor om det kostar skjortan. Problemet som jag funderar på är snarare att folk dumpar skiten i skogen istället och att det därför är osmart att kräva utsläppsrätter för omhändertagarledet. De som producerar prylar som sedan blir sopor får ta på sig prylens totala utsläpp istället.

    SvaraRadera